
En ny rapport har kartlagt hälsovinster med att dricka mindre alkohol, för individ och samhälle. Samtidigt visar färska siffror att konsumtionen i Sverige går ner.
En färsk rapport har kartlagt hur minskad alkoholkonsumtion kan påverka samhälle och individ. Rapporten ’När mindre är mer’ är författad av alkoholforskare från Sverige, Kanada, USA och Australien och framtagen på uppdrag av flera civilsamhällesorganisationer tillsammans med akademiska organisationer. På samhällsnivå redogör författarna för hur plötsliga minskningar, som strejk för personal i tillverkning eller omfattande begränsningar under pandemin, påverkat folkhälsan med minskat antal alkoholrelaterade olyckor, våldsbrott och sjukdomsfall.
På individnivå handlar det om att en minskad alkoholkonsumtion minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, stroke, flera cancersjukdomar och depression. Här lyfter författarna även effekterna av att ta en vit månad, även för den som har en medelmåttig konsumtion. En av huvudförfattarna är Sven Andréasson, professor emeritus i socialmedicin vid Karolinska institutet och överläkare och medicinskt ansvarig för mottagningen Riddargatan 1 inom Beroendecentrum Stockholm.
Vilka är de omedelbara effekterna av att ta en vit månad?
– Effekterna är beroende på hur mycket man druckit innan, men unisont beskriver människor fördelar som att man mår bättre och känner sig klarare. När det gäller blodfetter och levervärden ser man genomgående förbättringar. Det illustrerar även effekten av alkohol hos människor som inte har alkoholproblem i vanlig bemärkelse, säger Sven Andréasson.
Som exempel på sistnämnda nämner Sven Andréasson de råd som patienter får fyra veckor innan en operation, där man bland annat uppmanas avstå alkohol. Även i den gruppen, som alltså inte vårdas för alkoholproblem, ser man tydliga hälsofördelar av en vit period.

Är en vit månad något som skulle kunna leda till förändrade alkoholvanor över tid?
– De allra flesta återgår till sina gamla vanor och då är nyttan lite begränsad, även om det alltid är bra att ge hjärnan en paus från alkohol. Kanske skulle man kunna tänka sig att förstärka diskussionen om tillfället som en vit månad ger. Rent hälsomässigt får man en rivstart och man får syn på sina vanor. Man får möjlighet att fundera över vilken konsumtion man skulle vilja ha och kanske lägger man då sin vanliga konsumtion lägre än vad den var innan.
Nyligen offentliggjordes preliminära siffror om alkoholkonsumtionen i Sverige från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Siffrorna visar att den totala konsumtionen sjönk med 2,7 procent under förra året. Framförallt är det män som dricker mindre än vad de gjort tidigare. Björn Trolldal är forskare och utredare vid CAN. Han menar att minskningen är del av en långsiktig och nedåtgående trend, men att konsumtionen sjönk mer än väntat under förra åter.
– Att det var en extra stor minskning under förra året hänger ihop med det ekonomiska läget, menar Björn Trolldal.
Läs mer
Rapport: Hälsovinster och samhällseffekter av minskad alkoholkonsumtion: När mindre är mer (Alkoholen och samhället 2025)
Preliminära siffror om alkoholkonsumtionen i Sverige 2024 från CAN
Kategorier:
Etiketter:

Sara-Märta Höglund är chefredaktör för Alkohol & Narkotika.
Se alla artiklar av Sara-Märta HöglundPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Missa aldrig en publicering. I vårt nyhetsbrev samlar vi alla våra senaste artiklar och poddavsnitt. Nyhetsbrevet skickas ut en gång varannan vecka – varken mer eller mindre.